Mitä on?

Aloin pohtia mitä hyvinvointi oikeastaan on, sillä sen merkitys meille kaikille on kovin erilainen. Voiko silloin hyvin, kun ei ole sairaana? Mitä sairaana oleminen on?

Esimerkiksi migreeni, flunssa, syöpä tekevät meidät sairaaksi, voimattomaksi. Erilaiset tunteet kuten pelko, suru, pettymys tekevät meidät voimattomaksi ja sitä kautta mahdollisesti sairaaksi. Onko hyvinvointi edes sairauden vastakohta?

Voisiko hyvinvointi kaikessa yksinkertaisuudessaan olla kehon ja mielen tasapainotila? Mielen ja kehon myönteiset ajatukset ja tunteet, terveellinen ravinto, liikkuva keho ja laadukas lepo. Miten tuollaisen tasapainon voi edes kukaan saavuttaa? Kun yksi osa-alue on kunnossa toinen voi olla alavireessä.

Jokaisella meistä on jokin asia aina hyvin ja jokin menee huonommin. On asioita, joihin emme voi vaikuttaa, esimerkiksi sää ja asioita, joihin voimme vaikuttaa omilla valinnoillamme, esimerkiksi ravinto ja liikunta. Kun tuntuu siltä, että alavireisyys on ajatuksissa ja tunteissa, teemme usein huonompia valintoja itsemme suhteen, kuten syömme jotain, joka antaa lohtua muttei ravitse kehoa tai liikunnan sijaan lamaudumme. Useimmille meistä on käynyt näin ja se on ihan ok. On kuitenkin tärkeää, että huomaa mikä tuo energiaa ja mikä tekee oman olon alavireiseksi.

Ajattele hetki omaa hyvinvointiasi, olotilaasi. Mitä näet, kuulet, tunnet juuri nyt? Kaipaako joku hyvinvoinnin osa-alue huomiotasi? Oletko energinen vai usein väsynyt? Liittyykö väsymys riittämättömään lepoon vai voiko se johtua jostain muusta? Kiertääkö ajatukset jatkuvaa kehää ja niitä varjostaa huoli tulevasta? Mikä on hyvin juuri nyt? Mihin haluaa pyrkiä – hyvinvointiin ja elinvoimaisuuteen vai sairauksien ja puhdittomuuden estämiseen?

Elämässä on monta liikkuvaa osaa, kuten terveys, rakkaus, sosiaaliset suhteet, työ, vapaa-aika, raha, vapaus. Kun jokin näistä tai useampi osa haavoittuu, saatamme tuntea surua, ahdistusta, katkeruutta, tyhjyyttä. Kehomielen tasapainon järkkyminen on yksilöllinen kokemus, sillä siihen vaikuttaa tunteet, kokemukset, suhtautuminen, läsnäolo, omanarvontunne ja moni muu. Tasapainon uudelleen saavuttamiseen on kuitenkin monta eri väylää ja nopeutta.

Teemme joka päivä useita päätöksiä hyvinvointimme eteen. Herääkö aamulla 15 minuuttia aiemmin vai myöhemmin? Käveleekö portaat vai valitseeko hissin? Jättääkö aterian väliin kiireen takia vai syökö kiireestä huolimatta? Antaako toisen negatiivisen tunteen vaikuttaa vai voiko olla piittaamatta siitä? Kiinnittääkö enemmän huomiota mitä somessa tapahtuu kuin lähellä oleviin ihmisiin? Tekemämme valinnat tuovat hyvinvointiimme vaihtoehtoja myönteisellä tai kielteisellä tavalla.

Kokemukseni mukaan emme aina kuuntele kehon lähettämiä ensimmäisiä viestejä epätasapainotilasta, vaan reagoimme vasta sitten, kun ongelma haittaa jokapäiväistä elämäämme. Kehossa olevat kiputilat, lihasjumit, kolotukset, ihottumat, raskaan olon yleensä huomaa. Mielen kipuilusta onkin huomattavasti vaikeampi saada kiinni ja korjata ongelma, sillä emme aina ymmärrä omia tunteitamme. Kun emme pääse kiinni omien tunteiden alkulähteisiin, kehostamme tulee usein mielen sijaiskärsijä, jota lääkitään, syötetään tai ollaan syömättä, liikutetaan tai ollaan liikuttamatta.

Tällä hetkellä koko ihmiskunta on ison asian äärellä. Meidät on pakotettu välttämään toisiamme, rauhoittumaan, olemaan hetkessä. On tärkeä huomata omat kehomielen tasapainoa vahvistavat sekä heikentävät ajatukset. Kaikki alkaa ajatuksestamme. Emme voi tehdä säätilalle, toisen henkilön tunnetilalle tai maailmassa vallitsevalle tilalle mitään muuta kuin muuttaa omaa suhtautumistamme niihin.

Ihminen on sitä mitä hän ajattelee koko päivän. Se miten ajattelee määrittää sen, miten toimii ja mitä tuntee. Tunteet ja toiminta määrittävät lopputuloksen. Kannattaa alkaa saalistaa omia ajatuksiaan, sillä usein ihminen ei edes huomaa mitä kaikkea ajattelee. Huomaa, mitä huomaat ajattelevasi, sillä se mihin huomio kiinnittyy se kasvaa.

”Elämä on tekemistä, olemista, keskittymistä, harhailua, ylä- ja alamäkeä, menemistä kohti omaa päämäärää ja joksikin tulemista. Jos vain odottaa, toivoo ja haaveilee elämä lipuu eteenpäin ilman joksikin tulemista. Kaikki riippuu siitä mitä aiot tehdä sen jälkeen, kun sinulle tulee ajatus, että jotain tarvitsee tehdä.” -Tiina