Aloin pohtia, että mitä hyvinvointi oikeastaan on, sillä yhteen sanaan liittyy niin paljon. Voiko silloin hyvin, kun ei ole sairaana? Tai onko hyvinvointi edes sairauden vastakohta? Mihin haluaa pyrkiä – hyvinvointiin ja elinvoimaisuuteen vai sairauksien ja puhdittomuuden estämiseen?

Ihminen on ajanut itsensä äärimmilleen. Keskusyksikkömme tarvitsee koko ajan isompaa muistia, nopeampaa kaistanleveyttä ja parempaa näytönohjainta. Yhtälö on kuitenkin mahdoton, sillä krooninen stressi saa aivot jumiin ja muisti heikkenee. Usein tällaista tilaa vielä pahentaa se, ettei anna aivoilleen yhtään rauhaa, vaan älypuhelimelle annetaan viimeinenkin tila muistista.

”Elämä on tekemistä, olemista, keskittymistä, harhailua, ylä- ja alamäkeä, menemistä kohti omaa päämäärää ja joksikin tulemista. Jos vain odottaa, toivoo ja haaveilee elämä lipuu eteenpäin ilman joksikin tulemista. Kaikki riippuu siitä mitä aiot tehdä sen jälkeen, kun sinulle tulee ajatus, että jotain tarvitsee tehdä.”

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osat muodostuvat ajatuksista & tunteista, monipuolisesta, säännöllisestä ravinnosta ja liikunnasta sekä palautumisesta. Voimme hyvin, kun nämä neljä osaa ovat suhteellisen tasapainossa keskenään. Näiden osien saavuttamiseen ei ole vain yhtä tapaa, sillä jokainen meistä on yksilö. Ajattele hetki omaa hyvinvointiasi. Mitä näet, kuulet, tunnet juuri nyt? Kaipaako joku hyvinvoinnin osa-alue huomiotasi? Oletko energinen vai usein väsynyt? Onko mielesi keveä vai huolien rasittama? Nukutko hyvin ja riittävästi vai huonosti ja usein heräillen?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvinvointi on kehon ja mielen tasapainotila. Voisin jopa kirjoittaa kehomieli, sillä ne ovat yhtä. Tasapainon järkkyessä hyvinvoinnin merkitys muuttuu. Kehossa olevat kiputilat, lihasjumit, kolotukset, ihottumat, raskaan olon yleensä huomaa. Kokemukseni mukaan emme aina kuuntele kehon lähettämiä ensimmäisiä viestejä epätasapainotilasta, vaan reagoimme vasta sitten, kun ongelma haittaa jokapäiväistä elämäämme. Mielen kipuilusta on huomattavasti vaikeampi saada kiinni ja korjata ongelma. Keho onkin usein mielen sijaiskärsijä, jota lääkitään, syötetään tai ollaan syömättä, liikutetaan tai ollaan liikuttamatta.

Elämässä on monta liikkuvaa osaa, kuten terveys, rakkaus, sosiaaliset suhteet, työ, vapaa-aika, raha, vapaus. Kun jokin näistä tai useampi osa haavoittuu, saatamme tuntea surua, ahdistusta, katkeruutta, tyhjyyttä. Kehomielen tasapainon järkkyminen on yksilöllinen kokemus, sillä siihen vaikuttaa tunteet, kokemukset, suhtautuminen, läsnäolo, omanarvontunne ja moni muu. Tasapainon uudelleen saavuttamiseen on kuitenkin monta eri väylää ja nopeutta. Jokainen meistä saavuttaa tasapainon itselle parhaalla ja mahdollisella tavalla.

Teemme joka päivä useita päätöksiä hyvinvointimme eteen. Herääkö aamulla 15 minuuttia aiemmin vai myöhemmin? Käveleekö portaat vai valitseeko hissin? Jättääkö aterian väliin kiireen takia vai syökö kiireestä huolimatta? Antaako toisen negatiivisen tunteen vaikuttaa vai voiko olla piittaamatta siitä? Kiinnittääkö enemmän huomiota mitä somessa tapahtuu kuin lähellä oleviin ihmisiin? Jatkaako listaa vai lopettaako tähän? Uskon, että ymmärsit. Tekemämme valinnat tuovat hyvinvointiimme vaihtoehtoja myönteisellä tai kielteisellä tavalla.

On tärkeä huomata omat kehomielen tasapainoa vahvistavat sekä heikentävät ajatukset. Kaikki alkaa ajatuksestamme. Emme voi tehdä säätilalle, toisen henkilön tunnetilalle tai juurikaan kokousaikatauluille mitään muuta kuin muuttaa suhtautumistamme niihin. Ihminen on sitä mitä hän ajattelee koko päivän. Se miten ajattelee määrittää sen, miten toimii ja mitä tuntee. Tunteet ja toiminta määrittävät lopputuloksen. Kannattaa alkaa saalistaa omia ajatuksiaan, sillä usein ihminen ei edes huomaa mitä kaikkea ajattelee. Huomaa, mitä huomaat ajattelevasi, sillä se mihin huomio kiinnittyy se kasvaa.

Omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiini kuuluu liikunta, monipuolinen ravinto, laadukas uni, hyvät ihmissuhteet ja positiiviset ajatukset niin itsestä kuin kanssaihmisistä. Sinulle se voi olla jotain ihan muuta ja se on ok. Hyvinvointi on moniulotteista, koska olemme kaikki erilaisia.