Espoo
0503545185
tiina@hih.fi

Mitä hyvinvointi tarkoittaa?

Mitä hyvinvointi tarkoittaa?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvinvointi on kehon ja mielen tasapainotila. Voisin jopa kirjoittaa kehomieli, sillä ne ovat yhtä. Tasapainon järkkyessä hyvinvoinnin merkitys muuttuu. Kehossa olevat kiputilat, lihasjumit, kolotukset, ihottumat, raskaan olon yleensä huomaa. Mielen kipuilusta on huomattavasti vaikeampi saada kiinni ja korjata ongelma. Keho onkin usein mielen sijaiskärsijä, jota lääkitään, syötetään tai ollaan syömättä, liikutetaan tai ollaan liikuttamatta.

Elämässä on monta liikkuvaa osaa, kuten terveys, rakkaus, sosiaaliset suhteet, työ, vapaa-aika, raha, vapaus. Kun jokin näistä tai useampi osa haavoittuu, saatamme tuntea surua, ahdistusta, katkeruutta, tyhjyyttä. Kehomielen tasapainon järkkyminen on yksilöllinen kokemus, sillä siihen vaikuttaa tunteet, kokemukset, suhtautuminen, läsnäolo, omanarvontunne ja moni muu. Tasapainon uudelleen saavuttamiseen on kuitenkin monta eri väylää ja nopeutta. Jokainen meistä saavuttaa tasapainon itselle parhaalla mahdollisella tavalla.

Mieltä rajoittava uskomus, joka sanansa mukaisesti rajoittaa elämässä etenemistä itselle haluttuun suuntaan, on kehomielen kitka ja jarru. Rajoittava uskomus on meidän hermoverkossa ja siihen liittyy aina tunne, joka tekee uskomuksen rajoittavan vaikutuksen niin voimakkaaksi. Esimerkiksi, ”Haluan aloittaa opinnot” Rajoittava uskomus: ”En voi, sillä en kuitenkaan pääse. En pysty millään muistamaan asioita pääsykokeissa.” Oma sisäinen halu ja rajoittava uskomus ovat ristiriidassa. Se on hyvinvointiamme haittaava tekijä, sillä elämä jää polkemaan paikalle ja on jumissa oman rajoittavan ajatuksen kanssa. NLP antaa useita eri keinoja rajoittavien uskomusten purkamiseen.

Teemme joka päivä useita päätöksiä hyvinvointimme eteen. Herääkö aamulla 15 minuuttia aiemmin vai myöhemmin. Käveleekö portaat vai valitseeko hissin. Jättääkö aterian väliin kiireen takia vai syökö siksi kun on nälkä. Antaako toisen negatiivisen tunteen vaikuttaa vai voiko olla piittaamatta siitä. Kiinnittääkö enemmän huomiota mitä somessa tapahtuu kuin lähellä oleviin ihmisiin. Jatkaako listaa vai lopettaa tähän. Uskon, että ymmärsit. Tekemämme valinnat tuovat hyvinvointiimme vaihtoehtoja myönteisellä tai kielteisellä tavalla.

Omaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu liikunta, monipuolinen ravinto, laadukas uni, hyvät ihmissuhteet ja positiiviset ajatukset niin itsestä kuin kanssaihmisistä. Sinulle se voi olla jotain ihan muuta ja se on ok. Hyvinvointi on moniulotteista, koska olemme kaikki erilaisia ja elämämme liikkuvat osat ovat kaikille erilaiset.